Shijoje.at.ua: Lajmet e fundit, Video Shqip, Humor
Kryefaqe » 2013 » Shkurt » 27
Humbja e kujtesës afatshkurtër është fenomen i shpeshtë pas vitit të pesëdhjetë të jetës, por në kohën e fundit nga ky çrregullim vuajnë edhe njerëzit e rinj. Ekspertët konsiderojnë që një nga shkaqet kryesore të dobësimit të kujtesës është mungesa e kimikaleve përgjegjëse për kujtesë (prodhohen në tru), por mund të jetë edhe arteroskleroza, qarkullimi i dobët, përdorimi i disa llojeve të ilaçeve, problemet emotive (stresi, depresioni). 

... Lexo Me Shum »
Kategori: Mjeksi | Shikime: 880 | Postoi: shijoje | Data: 2013-02-27 | Komento (0)

Në Oqeanin Indian, nën Ishujt Reunion e Mauritius, është zbuluar një kontinent i ri i humbur dhe emri i tij është Mauritia. Toka e re, saktësisht në formën e një mikro-kontinenti, është gjetur nga një grup kërkuesish ndërkombëtarë nga Gjermania, Britania e Madhe dhe Norvegjia, nën koordinimin e Trond Tosvik të Universitetit të Oslos.
Maurita, e fshehur nën llavë, është një fragment që është stakuar nga pllakat e Madagaskarit dhe Indisë, rreth 60 milionë vite më parë. U zbulua se Oqeani Indian mund të jetë plot me këto fragmente kontinentalë dhe në fakt një tokë e tillë paraqet bazalt, zirkone, gurë gjysmë të çmuar dhe mineralë të tjerë.
Kategori: Kuriozitete | Shikime: 640 | Postoi: shijoje | Data: 2013-02-27 | Komento (0)

Nga të dhënat e analizave të kryera nga ana e AKU ka rezultuar se niveli i Aflatoksinës gjendet mbi normat e lejuara në këto produkte vendase të qumështit dhe konkretisht qumështi i markës Primalat dhe Fast.
... Lexo Me Shum »
Kategori: Ekonomi | Shikime: 621 | Postoi: shijoje | Data: 2013-02-27 | Komento (0)

Studimi u realizua nëpërmjet anketimit të disa mijërave qytetarëve të bërë prindër, të cilët pyeteshin për moshën në të cilën kishin lindur fëmijë dhe moshën që do t’u kishte parapëlqyer të bënin këtë.

Ndërsa shumica e përgjigjeve i përkisnin grupmoshës 25-30 vjeç, mosha 26-vjeçare rezultoi më e parapëlqyera midis prindërve aktualë.
... Lexo Me Shum »
Kategori: Kuriozitete | Shikime: 628 | Postoi: shijoje | Data: 2013-02-27 | Komento (0)

Neuronet e disa gjitarëve mund të jetojnë më shumë sesa organizmi që i ka gjeneruar. Domethënë, limiti i ekzistencës së tyre nuk duhet të jetë i shkruar në gjene. Praktikisht, truri mund të mbijetojë kundrejt vjetrimit të trupit. Në këtë përfundim kanë arritur, pas një eksperimenti prej rreth 5 vjetësh, pikërisht profesori i Neurokirurgjisë në Universitetin e Pavias, Lorenzo Magrassi. Ky studim është publikuar në revistën e Akademisë së Shkencave të Amerikës, "PNAS".

Te gjitarët, neuronet jetojnë përgjatë të gjithë ekzistencës së individit, në mungesë të sëmundjeve neurodegjenerative. Mirëpo nuk është e qartë për shkencën jetëgjatësia e neurone ... Lexo Me Shum »

Kategori: Mjeksi | Shikime: 595 | Postoi: shijoje | Data: 2013-02-27 | Komento (0)